2019-08-22 06:29:23• hírek • Bede Emőke

Romániában a legveszélyesebb bringával vagy gyalogosan közlekedni

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Románia az Európai Unió (EU) legveszélyesebb országa a kerékpárosok számára: 2017-ben egymillió lakosra számítva tíz biciklis lelte halálát az utakon – adta hírül nemrégiben az Eurostat. A mérleg másik oldalán pedig Luxemburg és Ciprus áll, ahol az elemzett időszakban egyetlen kerékpáros életét sem követelték a közúti incidensek.

Országunkra nézve az sem túl örömteli hír, hogy az EU statisztikai hivatalának adatai szerint a közúti balesetben elhunyt gyalogosok száma ugyancsak Romániában a legmagasabb: egymillió lakosból 37-en gyalogosként vesztik életüket. Az EU-s átlag egyébként 3,9 hallott/egymillió lakos, a legalacsonyabb értéket pedig Dániában jegyezték, ahol egymillió lakosra számítva mindösszesen csak 3-an lehelték ki lelküket egy fatális baleset következményeként.


Az Európai Unióban 2017-ben közúti balesetekben összesen körülbelül 25.000 halálesetet regisztráltak, ami egymillió lakosra számítva 50 halálos balesetet jelent. Ezek csaknem fele (46%-a) személygépkocsik utasai közül került ki, ezt követik a gyalogosok (21%), a motorkerékpárosok (15%), és a kerékpárosok (8%), míg a többiek (10%) más közúti szállítási forma áldozatává váltak. 2017-ben Romániában 1.951 halálesetet regisztráltak a közúti balesetekben, ebből 812-en személygépkocsiban vesztették életüket, 733 gyalogos és 191 kerékpáros halt meg.



A 2017-es adatokhoz képest 2018-ban mérsékelt csökkenést könyveltek el Romániában, s szerencsénkre e tendencia Szatmár megyében is érvényesült. Míg 2017-ben 44-en vesztették életüket közúti balesetben a megyében, 2018-ban ez a szám 32-re esett. A súlyosan sérült személyek száma pedig 113 volt tavaly, mely a 2017-ben jegyzett eseteknél 24-gyel kevesebb.


A rendőrség szerint a tavalyi évben a legtöbb súlyos balesetet a gyorshajtás okozta, de kiemelkedően sok karambol történt az elsőbbségadás elmulasztása miatt is. Hogy az ilyen esetek számát csökkentse, a hatóság rendszeresen indít preventív kampányokat, illetve kemény kézzel bünteti is a szabálysértőket. 2018-an példának okáért 410 közúti bűncselekmény esetében kellett eljárniuk, a helyszíni bírságok száma pedig megközelítette a 35 ezret.


Hiába azonban minden kampány és büntetés, míg vannak olyan sofőrök, akik akarva-akaratlanul, de átlépik a közlekedési szabályokat. Hétfőn példának okáért három közúti baleset is történt a megyében, melyeknek megtörténtében az elsőbbségadás elmulasztása mellett a túlzott sebességnek is nagy szerepe volt. Saját biztonságunk és mások testi épségének megóvása érdekében érdemes tehát körültekintőbben, sebességünket a biztonságos tartományban tartva vezetni, és éber figyelemmel követni a forgalom többi résztvevőjét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: